Κάλεσμα : Ένα μέλλον για την Ελλάδα

Πρόλογος

Το παρών κάλεσμα απευθύνεται στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα με πλήρη σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών που ο ελληνικός λαός και οι αντιπρόσωποι του θα αποφασίσουν, σε αντίθεση με τους «θεσμούς» που επιζητούν να υπαγορεύσουν στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της τι πρέπει να κάνει και πώς.
Πολίτες όλων των κοινωνικών και πολιτικών προελεύσεων, Έλληνες και μη Έλληνες, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας επίγνωση ότι αυτό που μοιραζόμαστε είναι ισχυρότερο από αυτό που μας χωρίζει, μαζί, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε και να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας στην υπηρεσία της Ελλάδας. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και επεξεργασία μεθόδων και εργαλείων που απαιτούνται για τον καθορισμό και την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως η χώρα.

Η δημοκρατία καταπατείται, η οικονομία καταστρέφεται

Σήμερα, ο ελληνικός λαός στερείται του δικαιώματος να αποφασίζει ελεύθερα για το μέλλον του. Το κοινοβούλιο περιφρονείται και η κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύει.
Σύμφωνα με τη δήλωση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου 2015: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμβουλεύεται τους θεσμούς και να παίρνει την έγκριση τους για κάθε νομοθετικό σχέδιο στους εκάστοτε τομείς, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος πριν υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση ή στο Κοινοβούλιο ».

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία για μια ακόμη φορά στην ιστορία της.

Το τρίτο μνημόνιο που επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή χωρίς τη δυνατότητα να εξεταστεί πραγματικά, επιβάλει νέα σειρά μέτρων λιτότητας (αύξηση ΦΠΑ, μείωση συντάξεων, μείωση των δημόσιων δαπανών, κ.λπ.). Παρά το εξωφρενικό τίμημα δεν έχει εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Σε λίγες εβδομάδες ή το πολύ σε λίγους μήνες η ύφεση θα επιδεινωθεί και οι Έλληνες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να επιβιώσουν καταφεύγοντας στην « γκρίζα» ή παράλληλη οικονομία για να ξεφύγουν από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μέσα στο πλαίσιο μείωσης των εισοδημάτων τους.

Οι πιστωτές και οι θεσμοί (των οποίων η κανονιστική εξουσία ενισχύθηκε σημαντικά εις βάρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου) θα επιτεθούν κατά των ελληνικών αρχών για μη τήρηση των δεσμεύσεών τους (πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ιδιωτικοποιήσεις) και, στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε νέες απαιτήσεις. Θα απειλήσουν ξανά και αδιάκοπα τη κυβέρνηση, όποιο κι αν είναι το πολιτικό χρώμα της, ότι δεν θα παραχωρήσουν τα προβλεπόμενα ποσά αν δεν ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας. Ο ατέρμονος φαύλος κύκλος θα συντρίψει το ελληνικό κοινωνικό σώμα και την οικονομία του, αναγκάζοντας τη νεολαία της χώρας (συχνά με υψηλά προσόντα) να επιλέξει, παρά τη θέληση της, την εξορία.

Το χρέος, κύριος φορέας υποδούλησης, θα αυξηθεί. Τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν μέσα στο πλαίσιο του τρίτου σχέδιου « βοήθειας» θα χρησιμεύσουν στη καλύτερη περίπτωση στην ανατροφοδότηση του χρέους σπρώχνοντας την Ελλάδα στο φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης μέσω της αλληλεπίδρασης των επιτοκίων και της υποχώρησης του ΑΕΠ. Σε ένα έγγραφο της 14ης Ιουλίου, το ΔΝΤ αναφέρει άλλωστε ότι το χρέος του ελληνικού κράτους αναμένεται να φθάσει το 200% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια!

Με λίγα λόγια, αυτό που επιβάλλεται στην Ελλάδα εις μάτην για την ίδια είναι η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, η επιστροφή της Τρόικας και των ανδρών της στην Αθήνα, η επιδείνωση της λιτότητας και της ύφεσης.

Ο κίνδυνος, εν τέλει, είναι να εμφανιστεί το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής στο εγγύς μέλλον ως η μοναδική πολιτική δύναμη φορέας ενός εναλλακτικού σχεδίου για την ελληνική κοινωνία. Αυτή η καταστροφική έκβαση, εάν συμβεί, θα ειναι η συνέπεια της επιδίωξης αντικοινωνικών πολιτικών. Η σημερινή κυβέρνηση που εξελέγη με βάση μια λογική ρήξης με τη λιτότητα και με τις αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πρακτικές, δυστυχώς οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι, έφερε ένα τρίτο μνημόνιο εξομοιώνοντας την Ελλάδα σε αποικία χωρίς κανένα δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Το μέλλον της Ελλάδας θα γραφτεί στα Ελληνικά!

Διακηρύσσουμε ότι κανένας διεθνής θεσμός (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, ΔΝΤ), κανένα Κράτος δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον ελληνικό λαό και στη κυβέρνηση του τι πρέπει να κάνει. Η κυριαρχία της Ελλάδας, όπως οποιουδήποτε άλλου κράτους, δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δεν μπορεί να υπόκειται σε όρους.

Υπενθυμίζουμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, της 23ης Απριλίου 1999: «η άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού των χωρών οφειλετών στη σίτηση, στη στέγαση, στην ένδυση, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας και σε ένα υγιές περιβάλλον δεν μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή των πολιτικών διαρθρωτικής προσαρμογής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το χρέος ».

Na αναχαιτισθεί επιτέλους η παρακμή, να εξασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη

Η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου οδηγεί την Ελλάδα στην παρακμή και τη παραίτηση της κυριαρχίας της. Είτε η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη είτε φύγει, το ελληνικό κοινωνικό σώμα θα δοκιμαστεί σοβαρά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση των ανισοτήτων θα έχει πολύ ορατά αποτελέσματα με την αύξηση της φτώχειας, ενώ οι πλούσιοι θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι ή και θα επωφεληθούν από την κρίση, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία που θα εκχωρούνται από το κράτος ή τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Ο κίνδυνος της εξάρθρωσης μπορεί και πρέπει να αποτραπεί. Η προώθηση μιας ποικιλόμορφης ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων και, ταυτόχρονα, της δημοκρατίας είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι επιβλαβείς καταχρήσεις της παράλληλης οικονομίας, που προκύπτουν από τις επιλογές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με αυτή τη καταστροφική προοπτική, θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Θεωρούμε πως πέντε αρχές θα πρέπει να καθοδηγούν τον καθορισμό ενός τέτοιου σχεδίου:

  • η ανάκτηση της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της χώρας,
  • η ανάπτυξη της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής,
  • η ικανοποίηση των βασικών αναγκών του ελληνικού λαού με την αξιοποίηση της εργασίας και των επαγγελματικών ικανοτήτων,
  • η προστασία της φύσης και γενικότερα όλων των κοινών αγαθών,
  • η ενίσχυση της εδαφικής ανάπτυξης, των τοπικών οικονομιών

Με βάση αυτές τις αρχές, το διακύβευμα είναι η ανάπτυξη της βιομηχανίας και της γεωργίας στο σύνολό τους αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες: στήριξη των δραστηριοτήτων της γεωργίας και των γεωργικών τροφίμων (βιολογική γεωργία και «ορθολογικές» γεωργικές πρακτικές, κ.λπ.), των δραστηριοτήτων ανακαίνισης κατοικιών (χρήση νέων υλικών, κλπ), προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας (έξυπνα δίκτυα, μόνωση, κλπ) και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά, κλπ), των βιομηχανιών που σχετίζονται με την υγεία (βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, κ.λπ.), του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης (νέα υλικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα για τεχνική χρήση, κλπ), του εξοπλισμού στον τομέα των μεταφορών (ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, αποδοτικές δημόσιες μεταφορές, κ.λπ.), της επισκευής κτιρίων / πλοίων (νέες μέθοδοι πρόωσης, κλπ), κ.λπ.

Ένα μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια μονιστική θεώρηση βασισμένη αποκλειστικά είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε στη δημόσια περιουσία είτε στην κοινωνική και αλληλλέγγυα οικονομία. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται στην ποικιλία των μορφών οικονομίας συνδυάζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον ανανεωμένο δημόσιο τομέα και τον αποτελεσματικό τριτογενή τομέα.

Τέλος, το μοντέλο αυτό πρέπει να οργανωθεί με βάση τρεις αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις :

  • Η πρώτη κατεύθυνση αφορά ενέργειες για την αξιοποίηση νέων μορφών επιχειρηματικότητας και καινοτόμων συλλογικών μορφών οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης: στους κλάδους, στις συνενώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στα συνεργατικά έργα, κ.λπ.
  • Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της οικονομικής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, κυρίως τοπικά. Αυτό το δεύτερο πεδίο δράσης εντάσσεται στη προοπτική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: τοπικά συστήματα ανταλλαγής, τράπεζες χρόνου, σύντομα κυκλώματα διανομής, κυκλική οικονομία, κ.λπ.
  • Η τρίτη κατεύθυνση, αρθρώνοντας τις δύο πρώτες, έχει ως στόχο την ανάπτυξη παραγωγικών δικτύων με χωροθετική κατανομή: συνεργατικοί σχηματισμοί διαφορετικών ειδών που συνδυάζουν επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών με πανεπιστήμια ή/και τεχνικά ιδρύματα τόσο για δραστηριότητες που θεωρούνται «παραδοσιακές » όσο και για δραστηριότητες με υψηλή τεχνολογία.

Δρομολογώντας χωρίς να χρονοτριβεί το νέο μοντέλο διαφοροποιημένης ανάπτυξης, με βάση νέες μορφές δημοκρατίας και συμμετοχής των κοινωνικών δυνάμεων, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγεί επιτέλους από την κατάσταση οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης στην οποία βρίσκεται: εξάρτηση σε σχέση με τους « θεσμούς» και τις παραδοσιακές μορφές άσκησης της πολιτικής, οικονομική εξάρτηση που σχετίζεται με τις εισαγωγές και τις εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.

Το κάλεσμά μας προς τις ελληνικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις

Η Ελλάδα υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας. Η «ελληνική κρίση» αποκάλυψε όλους τους περιορισμούς της τρέχουσας λειτουργίας της Ευρωζώνης και τον ασφυκτικό αυταρχικό κλοιό λιτότητας που παράγει.

Πιστεύουμε ότι οι ελπίδες που γεννήθηκαν με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο είναι ένδειξη μιας μεγάλης ανάγκης για αλλαγή που δεν σταματά στα σύνορα της Ελλάδας. Εμείς, Έλληνες και μη Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να επεξεργαστούν ένα βιώσιμο αναπτυξιακό έργο. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την Ελλάδα,είτε παραμένει εντός ευρωζώνης είτε όχι. Αποτελεί μια πρώτη απάντηση απέναντι σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές που καταπνίγουν την παραγωγή και από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στη Γερμανία και ωθούν τη χώρα να συμπεριφέρεται ηγεμονικά. Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν δείξει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ισχύ της χώρας τους προκειμένου να υποδουλώσουν τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών (ιδίως όταν εκείνες θέλουν να διαλέξουν τη δική τους πολιτική πορεία), ή ακόμη και να αμφβισβητήσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Καλούμε τις ελληνικές αρχές, τωρινές και μελλοντικές, να μην αποδεχθούν τον εγκλεισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε μια χρηματοπιστωτική λογική που υπαγορεύεται από την αποπληρωμή του χρέους και τη μείωση του ελλείμματος. Ελπίζοντας να μας ακούσουν παρά τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει, τις καλούμε να υπηρετήσουν στο εξής το λαϊκό κίνημα και να οργανώσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις για την Ανάπτυξη που θα συγκεντρώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας για να προσδιοριστούν η γενική προοπτική και οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα.

Καλούμε κυρίως και προπάντων τις ζωντανές δυνάμεις της χώρας να συμμετάσχουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην επεξεργασία αυτού του σχεδίου που θα διασφαλίσει το μέλλον της χώρας και της νεολαίας. Νέες μορφές πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης πρέπει να δημιουργηθούν ή να ενδυναμωθούν, επιτρέποντας την κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων που δεν κινητοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Μόνο μια δυναμική και πολύ ευρεία λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να απελευθερώσει ένα δυναμικό ισχυρό, δημιουργικό και πολυδιάστατο. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν είναι εφικτό.

Τέλος, καλούμε τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις να αδράξουν την ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών για να συζητήσουν το μείζον θέμα του σχεδίου ανάπτυξης που αρθρώνει τη δημοκρατία, τη καινοτομία και τη παραγωγή.

Gabriel Colletis
Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης
και Ιωάννης Μάργαρης
Δρ. Ηλεκ. Μηχ. & Μηχ. (ΕΜΠ), Μεταδιδακτορικός Ερευνητής (DTU)

Signer l'appel

Abstract

This appeal to the social and political forces of Greece is hereby set in motion by its signatories, with absolute respect for the course that the Greek people and their elect have chosen, as opposed to « institutions » that would dictate to Greece and its government what it must do and how,
We, Greeks and non-Greeks alike, affirm our readiness to harness our skills and experience to help Greece. We stand ready to contribute to the advancement of tools and methods needed to define and implement the development program that Greece so urgently needs.
Several fundamental principles seem to guide the definition of such a project. These are explained in the call, as well as the major orientations of a new development model based on a diversity of economic forms, combining private initiative, a renewed public sector and a dynamic third economic sector.
Following the Greek elections of 20 September, the mobilization of social forces to forge a new model of development remains as crucial.

Gabriel Colletis and Ioannis Margaris

Περίληψη

Το παρών κάλεσμα απευθύνεται στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα με πλήρη σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών που ο ελληνικός λαός και οι αντιπρόσωποι του θα αποφασίσουν, σε αντίθεση με τους «θεσμούς» που επιζητούν να υπαγορεύσουν στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της τι πρέπει να κάνει και πώς.
Έλληνες και μη Έλληνες, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε και να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας στην υπηρεσία της Ελλάδας. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και επεξεργασία μεθόδων και εργαλείων που απαιτούνται για τον καθορισμό και την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως η χώρα.
Ορισμένες θεμελιώδεις αρχές καθοδηγούν τον ορισμό ενός τέτοιου έργου. Αυτές εξηγούνται στην πρόσκληση. Όπως και οι μεγάλες κατευθυντήριες γραμμές ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται στην ποικιλία των μορφών οικονομίας συνδυάζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον ανανεωμένο δημόσιο τομέα και τον αποτελεσματικό τριτογενή τομέα.
Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, η κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων για να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης παραμένει ζωτικής σημασίας.

Gabriel Colletis και Ioannis Margaris

Résumé

Cet appel aux forces sociales et politiques grecques est lancé par ses signataires dans le respect absolu des orientations que le peuple grec et ses élus auront décidées, à l’opposé des « institutions » qui prétendent dicter à la Grèce et à son gouvernement ce qu’ils doivent faire et comment.
Grecs et non-Grecs, nous déclarons être prêts à mobiliser nos compétences et notre expérience au service de la Grèce. Nous sommes prêts à contribuer à élaborer les méthodes et les outils nécessaires à la définition et à la mise en œuvre du projet de développement dont la Grèce a impérativement besoin.
Plusieurs principes fondamentaux nous semblent devoir guider la définition d’un tel projet. Ceux-ci sont explicités dans l’Appel, de même que les orientations majeures d’un nouveau modèle de développement fondé sur la diversité des formes d’économie combinant les initiatives privées, un secteur public rénové et un tiers-secteur performant.
À l’issue des élections en Grèce du 20 septembre, la mobilisation des forces sociales pour forger un nouveau modèle de développement demeure tout aussi indispensable.

Gabriel Colletis et Ioannis Margaris

Resumen

Nuestro llamado, dirigido a las fuerzas sociales y políticas griegas es lanzado por los firmantes para que sean respetadas las orientaciones que el pueblo griego y sus decisionarios elegidos hayan actado. Se opone al de las « instituciones » que pretenden dictarle a Grecia y a su pueblo lo que deben hacer y como hacerlo.
Griegos o no, declaramos estar completamente preparados para movilizar nuestras capacidades y nuestra experiencia al servicio de Grecia.
Nos sentimos preparados para contribuir a la elaboración de los métodos y útiles necesarios para definir y poner en practica el proyecto de desarrollo que Grecia necesita de manera urgente.
Varios principios fundamentales guían el eje de dicho proyecto. Los principios están detallados en nuestro llamado. El mismo nos dirige hacia las orientaciones tomadas y al nuevo modelo de desarrollo cuyas bases son la multiplicidad de formas de economía.
Conjuga iniciativas privadas, un sector publico renovado y un tercer sector performante.
Luego del resultado de las elecciones griegas del 20 de septiembre, el hecho de movilizar las fuerzas sociales para crear un nuevo modelo de desarrollo sigue siempre vigente.

Gabriel Colletis e Ioannis Margaris

Riassunto

Quest’appello alle forze sociali e politiche greche è lanciato dai suoi firmatari nel totale rispetto degli orientamenti verso cui il popolo greco e i suoi governatori eletti tenderanno, al contrario di quelle “istituzioni” che pretendono di dire alla Grecia e al suo governo ciò che devono fare e come devono farlo. Noi, greci e non, dichiariamo di essere pronti a mobilitare le nostre competenze e la nostra esperienza al servizio della Grecia. Siamo pronti a contribuire all’elaborazione di metodi e strumenti necessari alla definizione e alla messa in opera del progetto di sviluppo di cui la Grecia ha urgente bisogno.
Diversi principi fondamentali sembrano guidare la definizione di un tale progetto. E questi sono spiegati all’interno dell’Appello, così come gli orientamenti basilari di un nuovo modello di sviluppo basato sulle diverse forme di economia che si combinano ad iniziative private, un settore pubblico rinnovato ed un terziario efficiente.
Dopo l’elezione greche dil 20 settembre, il fatto di movilitare le forze sociali per creare un nuovo modello di sviluppo rimane ugualmente essenziale.

Gabriel Colletis e Ioannis Margaris

[signature]

Signer
1,345 signatures

Partager avec vos amis: